Cum să redactezi un Curriculum Vitae eficient

Curriculum Vitae (CV) reprezintă o imagine de ansamblu a experienței și calificărilor pe care le-a dobândit o persoană. Este, de obicei, primul contact între potențialul angajator și solicitantul unui loc de muncă, urmat, de obicei, de un interviu. Rolul CV-ului (resume în engleză) este să te prezinte cuiva care nu te cunoaște și care are foarte puțin timp pentru aceasta. CV-ul trebuie să te prezinte într-o lumină cât mai bună, într-un mod cât mai concis.

resume-clipart-resume-jpg-gziwbi-clipartConținutul CV-ului:

 1. Datele personale și de contact: numele și prenumele, data nașterii, adresa/adresa de studii dacă ești student, adresa de e-mail, numărul de telefon. Pot fi scrise cu un font mai mic dacă vrei să economisești spațiu, exceptând numele și prenumele, pe care e bine să le scrii cu majuscule și cu un font mai mare.
 2. Obiectivul pe care-l urmărești – într-o frază explici concret ce vrei să faci. Exemple: “să obțin o poziție în care să-mi folosesc aptitudinile”, dacă aplici pentru un job sau “să urmez o carieră în domeniul…” dacă aplici pentru o bursă. Este important să arăți ce poți face tu pentru companie, nu invers.
 3. Informaţiile despre educaţie, cursuri de instruire şi programe de studiu (după caz) – îți sugerez să expui realizările din domeniul educației în ordine invers cronologică și să scrii toate detaliile care te pun într-o lumină cât mai bună. Te sfătuiesc să nu-ți prezinți rezultatele mai bune decât sunt în realitate, orice informație neconfirmată va anula credibilitatea întregului CV. Dacă ești student sau proaspăt absolvent, poți include, eventual într-o secțiune specială, premiile sau distincțiile pe care le-ai primit la concursuri și alte competiții la care ai participat. Trece toate cursurile de calificare profesională care au legătură cu jobul pentru care aplici.
 4. Experiența profesională, în ordine invers cronologică, trebuie să convingă cititorul că tu ești persoana cea mai potrivită pentru jobul respectiv. Este ideal să arăți ce potențial de dezvoltare profesională ai. Studenții/proaspeții absolvenți vor include și stagiile de practică sau internship-urile la care au participat. Este foarte importnat să evidențiezi responsabilitățile pe care le-ai avut.
 5. Competenţe lingvistice, cunoştinţe de folosire a computerului – scrie toate limbile străine, exprimând nivelul cunoștințelor tale (A1, A2, B1, B2). În ce privește competențele de utilizare a calculatorului, scrie tot ce știi să faci, în funcție de jobul pentru care aplici. Dacă ai obținut certificate care să-ți ateste competențele este important să le scrii în CV.
 6. Alte competențe sau certificări – de exemplu, permis de conducere.

Reguli de redactare:

 1. CV-ul trebuie să fie bine structurat;
 2. CV-ul tău trebuie să fie relevant, să conțină doar informațiile relevante pentru angajator;
 3. CV trebuie să fie concis, de obicei nu ar trebui să depășească un format A4, decât dacă e nevoie să fie descrise activități academice (conferințe sau lucrări publicate);
 4. Redactează mai multe CV-uriși actualizează-le în funcție de obiectiv/poziția pentru care aplici;
 5. Nu trimite niciodată un CV fără o scrisoare de intenție;
 6. Folosește un format predefinit;
 7. Respectă cu strictețe regulile de ortografie, de conjugare sau gramaticale;
 8. CV-ul trebuie să aibă un conținut armonios în ce privește fonturile și culorile utilizate;
 9. Informațiile trebuie prezentate în aceeași ordine;
 10. Rubricile trebuie să fie clar evidențiate;
 11. Verifică referințele înainte de a le folosi.

Sursa foto: http://www.clipartkid.com

Advertisements

About Dorina Danila

Marketing teacher, blogger, traveler
This entry was posted in Comunicare, Lecția de comunicare and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s