Comunicarea non-verbală – fluieratul

Fluieratul este o combinație melodică de sunete produse prin suflarea printre buze. Din cele mai vechi timpuri, fluieratul a fost utilizat ca mijloc de comunicare.

Indienii Kickapoo din Mexic transmiteau mesaje de dragoste cu ajutorul unui mesaj bazat pe fluierături.

Indigenii din Insulele Canare fluierau într-un „vocabular” complex, format din 4000 de „cuvinte”. Dispărut aproape în totalitate în anii ’60, limbajul silbo este din nou folosit de oameni, iar, în prezent, pe insulă se ţine Ziua Fluieratului o dată pe an. Limbajul silbo constă în emiterea unor sunete care imită silabele folosite în vorbire. Fluierătorii îşi introduc degetele în gură pentru a emite sunete în tonuri variate şi îşi fac mâinile căuş la gură pentru ca sunetul să se audă în depărtare, uneori ajungând până la 3 kilometri distanţă. Totuşi, limbajul rămâne limitat.

FluieratulMarinarii comunicau pe timp de ceață cu ajutorul fluierăturilor. Conductorii de tren foloseau și ei acest mijloc de comunicare. În perioada ocupației naziste, păstorii dintr-un sat francez din Pirinei utilizau un cod secret de fluierături pentru a-i călăuzi pe evreii fugari prin munți, spre Spania.

Fluieratul era o modalitate de a intra în armonie cu natura, pentru taoiștii din China antică. În secolul al VIII-lea, a apărut chiar o carte, Principiile fluieratului, cu instrucțiuni pentru emiterea unor sunete impresionante, precum norul pasager, tigru în râpă adâncă, demoni de noapte în codru pustiu sau zmeu în copac uscat.

Fluieratul a fost folosit și pentru amuzament, dacă ar fi să amintim doar de studenții de la King’s College sau de grupurile americane de jazz sau swing.

Nu toată lumea privea cu ochi buni această îndeletnicire. Profesorul fiului lui Napoleon al III-lea a fost indignat când i-a auzit pe studenți fluierând ca “într-un cuib de mierle”, iar în Orientul Mijlociu se credea că gura unei persoane care fluieră este spurcată timp de patruzeci de zile. Am citit chiar despre un cetățean american din Oregon care a fost arestat pentru că i-a deranjat cu fluieratul său pe cetățenii din orașul Portland.

Advertisements

About Dorina Danila

Marketing teacher, blogger, traveler
This entry was posted in Comunicare and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s